MUN (Süt üre azotu)

MUN (Süt üre azotu)


MUN değeri, kan ve diğer vücut sıvılarının üre seviyelerini temsil etmektedir. MUN ineklerin protein durumunu izlemek için kullanılabilir.

MUN değerlerini etkileyen faktörler: Besleme sistemi, rasyonlar, inek yemleme modelleri.... MUN değeri genellikle beslemeden 3-5 dakika sonra pik yapar. Öğleden sonra alınan değerler genellikle daha düşük görülmektedir. Holstein ırkı, diğer sütçü ırklara göre daha düşük MUN değerine sahiptir. Ayrıca, MUN değerleri yaz aylarında daha yüksek olma eğilimindedir.

MUN değeri sürü içinde 2 ila 3 puan arasında değişiyorsa, rasyon veya yem değişikliklerini, yem yönetimi sorunları araştırılmalıdır. MUN düzeyi normal aralıkların dışında ise; rasyon, süt bileşenleri, beslenme yönetimi ve besin dengesini araştırılmalıdır.

Düşük MUN değeri, olası bir diyet protein eksikliğini göstermektedir.

Yüksek MUN düzeyleri, aşırı diyet proteini veya ruminal protein, protein fraksiyonları ve enerji dengesizliği ile ilişkili olabilir. Ayrıca azalan süt verimi, protein ve yem verimliliği ile ilişkili olabilir. Yüksek MUN değeri proteinin dışarı atılmak üzere kullandığını gösterir. Ayrıca fazla nitrojenin dışarı atıldığı anlamına gelir.