MUN (Süt Üre Azotu)

MUN
değeri, kan ve diğer vücut sıvılarının üre seviyelerini temsil
etmektedir. MUN ineklerin protein durumunu izlemek için kullanılabilir.
MUN
değerlerini etkileyen faktörler: Besleme sistemi, rasyonlar, inek
yemleme modelleri.... MUN değeri genellikle beslemeden 3-5 dakika sonra
pik yapar. Öğleden sonra alınan değerler genellikle daha düşük
görülmektedir. Holstein ırkı, diğer sütçü ırklara göre daha düşük MUN
değerine sahiptir. Ayrıca, MUN değerleri yaz aylarında daha yüksek olma
eğilimindedir.
MUN
değeri sürü içinde 2 ila 3 puan arasında değişiyorsa, rasyon veya yem
değişikliklerini, yem yönetimi sorunları araştırılmalıdır. MUN düzeyi
normal aralıkların dışında ise; rasyon, süt bileşenleri, beslenme
yönetimi ve besin dengesini araştırılmalıdır.
Düşük MUN değeri, olası bir diyet protein eksikliğini göstermektedir.
Yüksek MUN düzeyleri, aşırı diyet proteini veya ruminal protein, protein fraksiyonları ve enerji dengesizliği ile ilişkili olabilir. Ayrıca azalan süt verimi, protein ve yem verimliliği ile ilişkili olabilir. Yüksek MUN değeri proteinin dışarı atılmak üzere kullandığını gösterir. Ayrıca fazla nitrojenin dışarı atıldığı anlamına gelir.